Sommaren 1996 var det ett fruktansvärt åskoväder över Arnorp där vi då bodde. Det störtregnade och blixtarna korsade varandra över himlen med ständigt muller. Jag satte Tove, som då var ett halvår, i vår säng för att gå och stänga en ytterdörr som stod öppen till en liten veranda. Det kommer ett brak och när jag vänder mig om har Tove ett eldhav bakom sig på väggen, själv har hon tippat framåt, telefonen i hallen sprakar till och flyger iväg. Blixten har slagit ner i huset! Det visade sig sen att vi hade en gammal tv-antenn på taket som blixten fått fatt i och följt telefonledningen genom huset. Det började aldrig brinna i väggen tackolov men tapeten blev svedd och det luktade bränt. Kyl och frys pajade också. Mikaela satt dock helt oberörd i sitt rum i en annan del av huset och spelade musik och sjöng – tills strömmen gick, vilket var det som gjorde henne mest upprörd.
När jag gick ut i stallet, jag hade fått in hästar och ponnyer innan det värsta ovädret kom över oss, stod de som tända ljus därinne. Blixten hade gått vidare in i stallet och slagit ut elapparaten med, troligen, en förfärlig smäll och fortsatt ner genom bondens taggtrådsstaket och ner i Lillån som rann nedanför rasthagar och beten. Taggtråden var helt “uppriven” där blixten gått så det syntes tydligt vilken väg den tagit. En av hästarna, en känslig halvblodsvalack Fratello och ett litet welshsto, Periwinkle, blev efter den här händelsen ganska så hysteriskt rädda varje gång någon sköt smällare och raketer som t ex en sån dag som idag, nyårsafton. Så varje nyår sedan 1996 har jag tillbringat i stallet med att lugna dem och se till att de inte gjorde sig illa. Det var först förra året då ingen av dem var i livet längre som det var lugnt i stallet och jag kom i säng hyfsad tid. Jag är stark förespråkare för ett totalförbud för att sälja smällare och raketer, inte bara för alla rädda djur, vilda som tama, utan även för alla skador på både människor, djur och egendom det förorsakar. Kan inte tänka mig att vare sig tillverkning eller förbränningen är särskilt klimatsmart – så bort med eländet!

Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *