Dagliga rutiner

Jag fick för mig att det kan vara bra att ha någonstans hur de dagliga rutinerna för ponnyerna ser ut. Kanske kan uppfattas som lite förmätet men det är inte tanken utan mer som en dokumentation, främst för mig själv.

Morgon
Väckning brukar vara vid 06.30 och innebär fodring av hö. De dagar som vädret tillåter efter 1 mars har jag släppt ut Jessie och Joulle med sina högivor i hagen (de får varsin tuss att tugga på inne medan jag lägger ut deras hö i hagen) och Jouppe och Sudden har fått ca 1,5 kg i första hagen, trekanten. Jag har stängt ner till deras gärde så att den här hagen blir deras frukosthage. Alla får varsin hink varmvatten även de ute. Jamie och Majsan står kvar inne och käkar på sitt frukosthö i lugn och ro medan jag går in och äter min frukost. Jag släpper ut de andra stona för jag tycker deras boxar är i minsta laget och jag tycker det verkar som om de uppskattar att kunna röra sig mer fritt direkt på morgonen.

Jag går ut igen vid 07.30-08.00 och ger de två inne varsin liten tuss hö att tugga på medan jag går ut med hö och halm till hagen. Innan jag lägger ut det tar jag Jouppe och Sudden i grimma och går ner med dem till deras gärde och släpper dem där. Där har de gräs att tugga på, både lite grönt och fjolårs och det uppskattar de väldans mycket. När jag lagt ut hö och halm i stonas hage (tallhagen) så släpper jag ut Majsan och sist Jamie. Kollar hur Jamie ser ut i rumpan och torkar eller borstar oftast av henne innan hon får gå ut. Hon har också nästan alltid täcke på medan de andra mer har “kläder efter väder”. Är det blåsigt så åker oftast täckena på, tyvärr. Jessie verkar vara ganska okänslig så hon klarar sig bra utan – oftast… Joulle blir hungrig om hon fryser (eller tvärtom?) och Majsans mage är jag rädd om så är det kallt och blåsigt/nederbörd – täcke på!
Efter att alla är släppta i sina hagar så får de varmvatten att dricka i varmvattenbehållarna som Jan gjort. 4 hinkar till stona och en större till grabbarna. Sen är det mockning som gäller. Vardagarna hinner jag inte ströa men ser till att boxarna är rena innan jobbet.På vardagarna är det oftast Jan som ger lunchhö (varsitt halvkg bara) och varmvatten till stona. Killarna klarar sig oftast med det de redan har, får ev lite varmvatten om de står uppe vid grinden.

Insläpp
När jag kommer hem 14.30-15 ca (mars-21) så går jag ut och tar med en liten tuss hö ut till ffa Joulle och tar in Jamie och Majsan. Då har jag lagt in 1,5 kg hö var i deras boxar och några morotsbitar i krubborna. De får varsin hink varmvatten också och i Jamies har jag börjat ta i lite flytande Probihorse för magen. Tycker den har stabiliserat sig något, det går mycket fram och tillbaka tyvärr. Är vädret dåligt så vill alla in vid 15 och då ger jag blötlagda lusernen (Granngårdens pellets utan socker) med mineraler (Wiromins Activ, den med vitaminer) och morötter. Alla får även Vital från Greenfoot och emellanåt lite loppfrö. Jamie får dessutom lite magnesium och Kiselbionit från Greenfoot. Hon får inte loppfrö för det sätter fel fart på magen. Vid fint väder så kan de andra gå ute till runt 17. Något jag alltid gör när alla är inne är att kratsa hovarna och då ser jag samtidigt att alla är ok. Ibland lägger jag filt på ryggarna på Joulle och Majsan. Jamie får antingen filt eller täcke. Det här blir mycket detaljerat märker jag ;-> Killarna tar jag grimmor på ibland och “binder” upp i boxen, borstar av och kratsar hovarna. Sudden är inte så van så han behöver tränas medan Jouppe är jätteduktig. Det märks att jag har tränat honom sedan han var nån månad gammal. När hinkar är inplockade, locken på behållarna och bommen mot hagarna är försatt så släcker jag i boxarna och fyller höpåsarna med kvällsransonerna.

Kvällsfodring
Vid 21.30-tiden är det dags att ge sista maten inför natten. Tänder lyset, ger hö åt alla och byter vattnet  hinkarna mot nytt varmvatten. Kollar att filtar ligger där de ska ligga eller om det är kallt byter till täcken. Jag mockar hos Jamie redan nu eftersom hennes bajs oftast är så blött. Beroende på väder så kan överluckorna behöva sättas på hake. Inte ofta som jag behöver stänga dem helt.  Släcker och säger “Godnatt”. Oftast fyller jag höpåsarna också innan jag går in och lägger mig själv – puh!

Bilder behövs